МАНИФЕСТАЦИЈЕ - SSOP

Go to content

Main menu

МАНИФЕСТАЦИЈЕ

ССОП

МАНИФЕСТАЦИЈЕ                             НАСЛОВНА / O NAMA / ORGANIZACIJA / MANIFESTACIJE /  DOKUMENTACIJA

ИГРАЈ ЗА ЖИВОТ ИЗАБЕРИ СПОРТ
''С П О Р Т С К О  Л Е Т О  ''  


    

Манифестацијом под називом ''Спортско лето'' под слоганом ''Играј за живот – изабери спорт'', обогаћује се спортско - рекреативна активност општине Параћин и шире.  Манифестација се реализује 12. година непрекидно. Настала је у склопу кампање Министарства омладине и спорта ''Играј за живот...'' с тим да је у Параћину након њене промоције временом надограђивана и на крају израсла у једну системску спортско-рекреативну активност која промовише здрав начин живота и спортске вредности на локалу а и шире.
    Савремени начин живота и модерне технологије (компјутери, мобилна телефонија, телевизија, видео игрице, животни стандард,  живот у пренасељеним градовима без одговарајућих простора за физичко вежбање и рекреацију)  све више опредељују становништво а посебно младе да буду физички неактивни. Ствара се привид да је спортска активност као вид игре и забаве сувишна што доводи до упадљивог пада интересовања деце и омладине за учешће у спортским активностима. Физичка неактивност деце негативно утиче на њихов физички и духовни развој.  Таква ситуација угрожава јавно здравље, самим тим и здравље појединца,  док истовремено умањује регрутну базу за врхунски спорт. Отуда деца у спорту јесу основни приоритет Стратегије развоја спорта у Републици Србији.
    
Стратегија дефинише улогу државе у подстицању спорта за све -  категорије спортске активности која охрабрује све сегменте становништва да у спорту нађу превентиву за здравствене проблеме, социјалну компоненту развоја, као и конструктиван начин трошења слободног времена. Чланом 190.  став 1.  тачка 4.  Устава предвиђено је да се општина,  преко својих органа,  у складу са законом, стара о задовољавању потреба грађана у области спорта и физичке културе. Сам појам физичке културе,  иако по многим ауторима споран,  нашао је своје место у Уставу и у члану 68.  став 4. који се односи на здравствену заштиту у коме стоји да Република Србија помаже развој здравствене и физичке културе. Тиме се уставном нормом, на посредан начин, спорт довео у везу са заштитом здравља сваког појединца,  а кроз појам физичке културе,  који је као теоријска категорија шири од појма спорта и обухвата још физичко васпитање и рекреацију.
                                                                                                  

    Визија Министарства омладине и спорта је:  

                             

 • држава у којој је спорт доступан свакоме, а нарочито деци;

 • држава са развијеном спортском инфраструктуром;

 • држава врхунских спортских достигнућа;

 • држава у којој је спорт чинилац развоја;

 • држава где се негују спортски таленти;

 • држава у којој су права и обавезе спортских субјеката гарантовани правним нормама.

                                                                                                                                                     
               
    
Савез стреми једнаким условима за бављење спортом у градској и сеоској средини кроз непосредно ангажовање на пољу спортске рекреације (Спорт за све). У сарадњи са чланицама директном промоцијом спорта, током зимског а посебно летњег распуста и годишњих одмора, ефикасно спортом попуњавамо доколицу чиме утичемо на формирање здравих животних навика грађана.
    
Савез је бележи 12.година континуиране реализације спортско - рекреативног програма у области унапређења спорта деце и омладине током лета под називом  ''Спортско лето'' и 7. година реализације ''Спортске зиме'', под слоганом ''Играј за живот – изабери спорт''. Манифестација ''Спортско лето'' се реализује по моделу спортско - рекреативних активности јединствених за град Параћин (чето се користи термин ткз. параћински модел''), обимног је садржаја и што је најважније – реализује се свакодневно у периоду од јуна до септембра месеца. Реализацијом програма обогаћује се спортско - рекреативна активност на локалу и шире.                
    
Деци су понуђени бесплатни, СВАКОДНЕВНИ, спортски садржаји којима се едукативно делује, спречавају се негативне друштвене појаве а промовишу праве вредности спорта. Нарочито се подстичу деца и омладина, особе са инвалидитетом као и друге структуре становништва, да се баве спортом. Реализацијом програма у сеоској а затим и градској средини изједначени су услови за бављење рекреативним спортом што је у потпуности сагласно карактеру ''спорта за све''. МАНИФЕСТАЦИЈА ПОЧИЊЕ У МАЈУ МЕСЕЦУ ЗАВРШАВА СЕ ПОЧЕТКОМ СЕПТЕМБРА.                                       
    
Могућност лаког и брзог организовања спортских дешавања огледа се у зналачки искоришћеној пешачкој зони градске улице, која се у вечерњим сатима затвара за саобраћај и постаје ''мала спортска арена'' и у којој се из вечери у вече смењују спортски садржаји, навија и бодре мали шампиони. Такмичења се реализију у малом фудбалу, одбојци, баскету, стоном-тенису, шаху итд...Примењују се нови облици дешавања, нове методе рада са младима, примењује игра као модел рада и саставни облик активности деце најмлађих узраста, врши приказ спортског тренинга и рада у спортским клубовима. У манифестацији учествују спортски клубови и удружења грађана особа са инвалидитетом.''Параћински модел''- делимично се преузима и реализује и у другим градовима. Манифестација окупи преко 5000 учесника!
    
Министарство омладине и спорта о манифестацији ‘’Спортско лето’’ : ‘’
    
Ова активност је компатабилна са активностима из Акционог плана Стратегије развоја спорта за период 2009-2013. године. Програм спада у групу Системских иницијатива, јер својом реализацијом обухвата већи број Стратегијом дефинисаних Стратешких области националног спорта: Рекреативни спорт, Спорт деце и омладине и Спорт у локалним заједницама.’’ Опредељење Стратегије јесте да рекреативно бављење спортом буде  општеприхваћен и пожељан модел друштвеног понашања.
    
Општина Параћин је манифестације које непосредно организује и реализује Спортски савез општине Параћин:‘’Спортско лето’’ и ‘’Спортска зима’’, прогласила манифестацијама од посебног значаја за општину Параћин. Деци су понуђени бесплатни свакодневни спортски садржаји кроз такмичења: у малом фудбалу, одбојци, баскету, стоном-тенису, шаху и активности за децу предшкоског узраста.          
                           
                                                                                                                            
''Спортско лето'' садржај:

                                 
                                                                                                                                                                                               

 • 3 х недељно мали фудбал 3:3 у центру града (пешачка зона);

 • 3 х недељно баскет 3:3 у центру града (пешачка зона);

 • 3 х недељно одбојка  3:3 у центру града (пешачка зона);

 • 3 х недељно стони тенис  2+1 у центру града (пешачка зона);

 • 3 х недељно спортска школица у центру града (пешачка зона траје 2.недеље);

 • 1 х недељно шах  у центру града (пешачка зона);

 • 1 х недељно бадминтон у центру града (пешачка зона);

 • 1 х недељно плес у центру града (пешачка зона);

 • '' ПРОЛЕЋНЕ ИГРАРИЈЕ '' -  (12.година) часови физичког васпитања у вртићима

 • БЕБИ ТРКА ''ТАТА, МАМА ТРЧИТЕ СА НАМА''  са ''ПУЖ'' трком за најмлађе (12.година);

 • ''БАМБИ ЖУРКА'' за предшколце (12.година);

 • ОТВОРЕНО ПРВЕНСТВО У МОДЕРНИМ ПЛЕСОВИМА – ‘’STREET REQUEST‘’, такмичење у брејк денсу у центру града (9.година);

 • Турнир у малом фудбалу '' СПОРТСКО ЛЕТО'' (9.година);

 • '' СПОРТСКА ШКОЛИЦА '', презентацијa спортова и спортских клубови (7.година);

 • ''ВЕЧЕРИ ШАХА'' - турнири, брзопотезни мечеви, симултанке (8.година);

 • '' ЗАБАВНА ПЛЕСНА ШКОЛИЦА'' , школа модерног плеса (4. године);

 • ''ТАТА МАМА ВЕЖБАЈТЕ СА НАМА'' –  (5.година) час физичког васпитања у центру града са децом предшколског узраста. Са ''Забавном плесном школицом'' која претходи вежбању, ово је једна од најприхваћенијих акција у којој се организује час физичког вежбања у коме заједно вежбају деца са својим родитељима!

 • МЕМОРИЈАЛНИ '' БАЋКОВ '' ШАХ ТУРНИР (12.година);

 • International Chess Festival "Sport Summer'' (7. год.);

 • ВЕЧЕ РИТМИКЕ '' РИТАМ У ПАРАЋИНУ '' (9. год.);

 • "RACE DAY’’ (5. година ) презентација картинг спорта у центру града;

 • '' УДИЦОМ ПРОТИВ УЛИЦЕ '' такмичење у пецању на Црници (11 година);

 • ''ДАН ПАРАСПОРТА''  (4. године)

 • ''ВЕЧЕ БОРИЛАЧКИХ ВЕШТИНА'' (9. год.);

 • СПОРТСКИ ТУРНИРИ НА СЕЛУ (9. год.);

 • манифестације поводом Дана ПараћинаИГРАЈ ЗА ЖИВОТ ИЗАБЕРИ СПОРТ
''С П О Р Т С К А  З И М А  ''


Манифестација ''СПОРТСКА ЗИМА'' реализује се  9. година.
 У намери да предшколцима, основцима и средњошколцима током летњег и зимског распуста понуди спорт као најбољи избор за слободно време, Спортски савез општине Параћин је током 2003. године израдио обиман пројекат спортско - рекреативне манифестације “Спортско лето” који је исте године по први пут реализован  а из њега је - на захтев деце 2007. године произашла и  “Спортска зима”.
  IX по реду ''Спортска зима'' почиње обиласком школа на селу од стране сарадника савеза и прикупљањем пријава за такмичења. Затим следе такмичењима на селу  затим и у граду која трају за време зимског школског распуста.                                                            

 
Деци су понуђени бесплатни свакодневни спортски садржаји – такмичења: у малом фудбалу, одбојци, баскету, стоном - тенису, шаху. За децу предшколског узраста организоване су ''ЗИМСКЕ ИГРАРИЈЕ '', организују се акције ''Сви на снег!'',  турнир кошаркаша у колицима, рад на клизалишту у центру града  и  др. Манифестација окупи преко 2000 учесника од чега 1700 у просеку за само 15 дана!  
 
Овим садржајима треба додати и манифестације клубова које су традиционалне, које реализују спортске организације независно од горе поменутих садржаја, саставних делова ''Спортског лета'' и ''Спортске зиме''.

   СПОРТСКИ САВЕЗ ОПШТИНЕ ПАРАЋИН

Back to content | Back to main menu